Wat voor bank past er het beste in mijn huis? Hoeveel zitplekken heb ik nodig? En welke stijl, stof en kleuren vind ik mooi? Heel veel verschillende vragen die door je hoofd schieten als je op zoek bent naar een nieuwe bank. Wij helpen je graag op weg, weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe bank voor jouw interieur én woonwensen.
Welke stijl bank wil je?
Kies je voor een relaxe lounge bank om 's avonds op neer te ploffen of kies je een moderner en strakker model? Iedere bank heeft voor- en nadelen zoals het moeten opkloppen van een bank met losse kussens of een modernere strakkere bank die wel mooier en rustiger staat maar iets harder zit.
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden qua vulling waardoor je toch voor jouw ideale bank kunt kiezen maar hier komen we later op terug. Allereerst is het belangrijk of je voor een romantische landelijke uitstraling gaat , een iets moderner model , hou je van industrieel of wat nu helemaal in is een meer scandi of japandi bank.
Soms is het mooier om bij een moderner huis een bijpassende stijl te kiezen of bij een ouder huis een landelijke inrichting maar kies vooral wat je zelf mooi vindt. Wij zijn er voor je om jouw bank helemaal naar jouw wens te maken want een andere stof of kleur kan ook een groot verschil in uitstraling van de bank maken. Denk aan een gezellige bouclé-stof, een stoere microvezel of een zachte velours of velvet stof. Een bank kan er compleet anders uit zien als je de stof verandert.
Kom dus zeker eens langs om alle verschillende stoffen en modellen te bekijken!
Welk zitcomfort past bij jou?
Ben je lang of heb je juist wat kortere benen? Dan is het belangrijk dat de bank aansluit bij jouw lichaamslengte. Ook je gewicht en andere lichamelijke eigenschappen zijn heel belangrijk bij het kiezen van jouw bank. Naast de zitdiepte en zithoogte is de vulling ook erg belangrijk.
Koudschuim
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt. De HR-waarde kan verschillen waardoor de bank een wat hardere of zachtere zit heeft.
Visco-schuim / Memory foam / Traagschuim
Tegenwoordig zie je vaak de optie voor memory-foam staan. Memory foam is een andere benaming voor traagschuim, NASA-schuim of visco-elastisch schuim. Memory foam is de afgelopen jaren sterk in populariteit gegroeid omdat dit foam in staat is om zich optimaal aan te passen indien er druk op het schuim uitgeoefend wordt. Als je op een bank met een laag van memory foam gaat zitten dan zakt je lichaam een klein beetje in de bank weg.
Bonell- of pocketvering
Naast schuimsoorten kun je ook steeds vaker kiezen voor een pocket-vering of bonell-vering. Een zitmeubel met pocketvering bestaat uit allemaal individueel verpakte veren in zakjes (pockets). Deze veren kunnen individueel van elkaar reageren en bewegen, waardoor ze een goede ondersteuning voor jouw lichaam bieden. Een bonell veer is conisch van vorm. De zandloper-achtige vorm zorgt ervoor dat bij een hogere belasting de veren meer weerstand geven en dus ondersteuning bieden. Een bonellvering wordt meestal gecombineerd met een toplaag van bijvoorbeeld traagschuim of koudschuim.
Het type vulling in combinatie met de gekozen stof kan voor plooivorming zorgen, dit is een normale eigenschap.
Hoekbank of rechte bank, de ruimte bepaalt
In veel winkels zie je grote hoekbanken staan, maar soms is de vorm van jouw woonkamer daar niet geschikt voor. Wij denken daar graag in mee en kunnen zelfs een interieurplan voor je maken. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je zicht of leefruimte blokkeert met een gigantische bank . Jouw woonruimte is bepalende voor de afmeting en soort bank die je kiest.
Hoekbank of toch vaste bank met stoeltjes?
Naast hoekbanken zijn vaste banken aangevuld met één of meer fauteuils erg in trek. Je ziet in onze winkels allerlei opstellingen en formaten; van subtiele 2-zitsbanken en 2,5-zitsbanken tot stoere brede 3-zitsbanken en 3,5 zitsbanken. Combineer deze met een leuke fauteuil (stoel) of divan element (day bed) in een trendy stof en kleur en je hebt voldoende zitplaatsen en houdt een rustig beeld.
Interieurplan en plattegrond
Kom je er niet helemaal uit en heb je de hulp nodig van een ervaren woon-expert? Kom dan langs onze winkels, wij kijken graag met je mee wat voor jouw huis het beste past. Indien gewenst maken wij een interieurtekening waarin jouw meubels getekend staan inclusief accessoires als verlichting en voetenvertroeteling zoals vloerkleden, items die je ook bij ons kunt vinden in één van onze leuke inspirerende stijlkamers! Wij kunnen zelfs met je meedenken over de kleuren op de muur.
Wij denken graag met je mee en weten precies wat er past bij jouw huis!
Stoffen en kleuren kiezen...
In onze winkels is er een ruime keuze uit verschillende stoffen en kleuren. Om jouw perfecte stof en kleur te kiezen zijn een aantal dingen waarop je kunt letten!
De lichtinval
Heb je een heel licht huis of een lichte kamer waar jouw bank komt te staan? Dan kun je makkelijke voor alle kleuren kiezen want ook donkere stoffen maken het bij jou dan niet te somber. Waar je wel meer rekening mee moet houden is verkleuring van de stof door zonlicht (UV-straling). Voor ruimtes met minder licht kun je beter kiezen voor lichtere kleuren, wat dacht je bijvoorbeeld van gele accenten zoals sierkussens of een okergeel stoeltje of bank? Zo breng je het zonnetje in huis!
Pilling, plooivorming en martindale
Iedere stof kan door de zon iets verkleuren, gaan pillen (bolletjes of pluisjes op plekken waar je meer zit) , plooi krijgen of met de tijd iets verslijten. Dit zijn normale eigenschappen van een stof. In onze winkels adviseren wij je altijd graag over de verschillen tussen de stoffen zodat jij de juiste keuze maakt.
Jouw gezinssamenstelling
Bij het kiezen van de juiste stof is het ook belangrijk om rekening te houden met de gezinssamenstelling. Ben je alleen of woon je samen? Heb je huisdieren of kinderen? Er zijn stoffen die zeer vlekgevoelig zijn zoals katoenen stoffen maar die wel heerlijk aanvoelen en een prachtige natuurlijke uitstraling geven. Er zijn ook stoffen in onze collecties die juist heel makkelijke eigenschappen hebben zoals een microvezelstof dat heeft, deze stof is juist licht bestand tegen vuil en vlekken.
Ben jij helemaal verliefd geworden op een stof en wil je onbezorgd genieten van jouw nieuwe zitmeubel? Kies dan voor onze "all in Care" vlekbescherming. Hierdoor is jouw bank of stoel 5 of zelfs 7 jaar beschermd tegen vuil en vlekken. Raakt er een stiknaad of knoop los of heb je een bank met verstelbare hoofdsteunen of andere (niet electrische) bewegende delen? Dan valt de reparatie hiervan ook gedurende de gekozen periode onder deze garantie. Laat je dus in onze winkels hier over informeren.