Wat voor houtsoort past er het beste in mijn huis? Wat is het verschil tussen de verschillende houtsoorten? Waar doe ik het langst mee en wat voor verzorging heeft mijn meubel nodig? Op al deze vragen geven wij je graag antwoord!. Weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe tafel of ander houten meubel voor jouw interieur, gezin én woonwensen. Door de veelzijdigheid en de warme uitstraling is hout het meest verwerkte product in  de meubelindustrie. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter.  Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daartoe bij.


kies-je-bank-soort-hout

Welke stijl wil je, stoer of rustig?

Kies je voor een robuuste stoere houten tafel of kast met stoere noesten en scheuren of ga je liever voor de natuurlijke look maar wel met een rustigere fijne uitstraling?

Iedere houtsoort en stijl heeft voor- en nadelen. Zo is een grove robuuste tafel met volop knoesten en scheuren extra stoer maar moet je geregeld een goed plekje voor je glas zoeken om stabiel te laten staan en verdwijnen de nodige kruimels en vlokken op miraculeuze wijze in de tafel. Een fijner afgewerkt meubel oogt rustiger en strakker maar ook iets minder natuurlijk. Het is dus belangrijk om je vooraf af te vragen wat je mooi vindt maar ook waar je gelukkig van wordt. Het is wel de bedoeling dat je durft te leven in je huis!

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden waardoor je toch voor jouw meubel kunt kiezen.Vele meubels hebben namelijk wel stoere scheuren en noesten maar deze zijn opgestopt met bijvoorbeeld een donkere kleur waardoor vuil er minder makkelijk in kan verdwijnen. Ook zijn er goede houtvervangers zoals Melamine en Lamulux maar hier vertellen we je hieronder meer over.


Wat is het verschil per houtsoort?

Tegenwoordig zie je veel verschillende houtsoorten in onze winkels. De meest trendy soorten zijn mangohout, Acaciahout en eikenhout. Vind je uiteindelijk echt hout toch niet praktisch maar hou je wel van de look? De nieuwe trend is melamine of Lamulux. Dit lijkt soms bijna niet van "echt" te onderscheiden en is super makkelijk in gebruik. Ook meubels met deze houtvervangers kun je bij ons volop vinden!


kies-je-bank-soort-hout

Mangohout
Mangohout is een erg populaire houtsoort die vanuit India naar Nederland wordt geëxporteerd. Met de verschillende kleuren, variërend van donker naar bijna lichtgeel, is mangohout goed te combineren met een al bestaand houten interieur. Bijna iedere kleur zit in het hout verwerkt. Wat is een nadeel van mangohout? Het "bobbelt" soms een beetje waardoor je glas vaak niet overal goed stevig op de tafel staat.

Er zijn diverse meubels te verkrijgen in mangohout. Denk aan mangohouten tafels, kasten, bijzettafels, salontafels, bureaus, sidetables, boekenkasten, open kasten en nog veel meer. Bekijk ons uitgebreide assortiment van online of in onze showroom

- - - - - -

kies-je-bank-soort-hout

Eikenhout
Eikenhout werd gezien als een ouderwetse houtsoort, maar dat is de afgelopen jaren flink veranderd! Eikenhout is namelijk weer helemaal in. De lichte kleur van eikenhout past mooi in bijna ieder interieur en kun je vaak in vele tinten en kleuren kiezen waardoor er voor iedereen iets te kiezen valt dat past in zijn of haar interieur. Eikenhout is hartstikke stevig en wordt vaak glad afgewerkt. Bovendien leent eikenhout zich uitstekend voor het lakken of verven in een bepaalde kleur. Meubelstukken die vaak gemaakt worden van eikenhout zijn bijvoorbeeld tafels, dressoirs, kasten, salontafels en nog veel meer. Eikenhout is veelal wel iets duurder dan bijvoorbeeld Mangohout.

- - - - - -

kies-je-bank-soort-hout

Lamulux of Melamine
Vind je uiteindelijk echt hout toch niet praktisch maar hou je wel van de look? De nieuwe trend is melamine of Lamulux. Dit lijkt soms bijna niet van "echt" te onderscheiden en is super makkelijk in gebruik. Ook meubels met deze houtvervangers kun je bij ons volop vinden! De eigenschappen van deze producten zijn : Kras-, slijt- en stootvast , Onderhoudsvrij ,Betaalbaar en lijkt op echt hout.




Masief , deels massief of een combinatie?

Massief of deels massief hout heeft een natuurlijke uitstraling waarbij deze optimaal tot zijn recht komt. Luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen veroorzaken in de omvang en de vorm van het hout. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt, wanneer je zorgt voor een kamertemperatuur tussen 15 en 24 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen 40 en 50%.

Kies je voor plaatmateriaal zoals Fineer (een dun laagje echt hout dus niet te verwarren met kunststof) dan is de werking hiervan minimaal tot niet. Hierdoor heb je een rustigere uitstraling en hoef je minder rekening te houden met temperatuur en luchtvochtigheid.

Als derde is er ook een combinatie van materialen zoals fineer en massieve delen mogelijk. Laat je in de winkel goed informeren.


kies-je-bank-soort-bank

Twijfel je welke houtsoort mooi in jouw interieur past?

Heb je nog vragen over een van bovenstaande (of een andere) houtsoorten? Neem dan gerust contact met ons op, wij beantwoorden graag je vragen.

Ben je nog aan het oriënteren en wil je de verschillende houtsoorten graag in het echt bekijken? Kom dan eens langs in onze winkels, onze medewerkers geven je graag advies.

Interieurplan en plattegrond
Kom je er niet helemaal uit en heb je de hulp nodig van een ervaren woon-expert? Kom dan langs onze winkels, wij kijken graag met je mee wat voor jouw huis het beste past! Indien gewenst maken wij een interieurtekening waarin jouw meubels getekend staan inclusief accessoires als verlichting en vloerkleden, items die je ook bij ons kunt vinden in één van onze leuke inspirerende stijlkamers! Wij kunnen zelfs met je meedenken over de kleuren op de muur.

Wij denken graag met je mee en weten precies wat er past bij jouw huis!


kies-je-bank-soort-bank

Jouw gezinssamenstelling
Bij het kiezen van de juiste meubels is het ook belangrijk om rekening te houden met de gezinssamenstelling. Ben je alleen of woon je samen? Heb je huisdieren of kinderen? Er zijn houtsoorten die weinig tot geen afwerking hebben en hierdoor extra vlekgevoelig zijn, hier is altijd een oplossing in onze winkels voor te vinden zoals een Natural Woodsealer. De meeste meubels hebben echter een matte lak of olie ter bescherming. Pas altijd op met vloeistoffen en eten of ander vuil want een houten meubel zal nooit voor 100% bestand zijn tegen indringend vocht en vuil. Gebruik dus altijd onderzetters e/of een tafelkleed.