Ben je op zoek naar een nieuw vloerkleed voor je interieur? Een kleed is toch wel dé sfeervolle eyecatcher in je woonkamer of slaapkamer. Benieuwd naar de nieuwste vloerkleden trends en hoe je het perfecte karpet kiest voor jouw huis? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.


De ideale maat voor jouw interieur

Tegenwoordig heb je veel verschillende vormen en maten. Waar je vroeger alleen een rechthoekig karpet zag op een standaard maat kun je tegenwoordig veel verschillende maten vinden en zelfs veel vloerkleden op een eigen gekozen afwijkende maat bestellen.

De maat van een kleed is mede afhankelijk van het type bank en waar de bank staat. Als de bank tegen de muur aan staat dan leg je het kleed meestal 20 tot 30 centimeter onder de bank. Je laat het kleed dan aan beide kanten van de bank een stukje uitsteken. Als je een hoekbank hebt laat het kleed dan ook weer een stukje onder de bank lopen. Als je in de hoek van de bank zit, kijk je één kant op. Aan die kant moet het kleed iets uitsteken. Staat je bank niet tegen de muur dan trek je het vloerkleed onder de bank en stoelen door en laat je hem aan de achterkant uitsteken. Hierdoor creëer je één groot eiland waar je hele zithoek op staat.

De vaste maten voor rechthoekige vloerkleden zijn vaak 160x230cm of 170x240cm. Deze maten zijn vaak goed wanneer je het kleed voor de bank wilt neerleggen. Soms ligt het kleed net tegen de bank dat ligt aan de grootte van je kamer. Daarna heb je ook vaker de keus uit maat 200x300cm. Deze maat gaat vaak al een stukje onder de bank. 250 x 350 is soms ook een standaardmaat. Soms is het ook leuk om een gekke afwijkende eigen maat te kopen. Als je bijvoorbeeld een eetkamer en een woonkamer hebt, is het leuk om een langwerpig kleed te kopen. Dit vloerkleed kun je vervolgens van je woonkamer een stuk door laten lopen naar je eetkamer. Dat maakt je kamer net iets anders dan anders. In onze winkels vind je een hoop karpetten in de toonzalen / stijlkamers en ook een hoek met karpetstalen (Brinker karpets en Karpi) die je dus veelal op je eigen maat kan kiezen.

 


Welke vorm kies je 

Ga je voor een rond vloerkleed? Of voor een organische vorm zoals een ovaal of kiezel? Deze vormen zijn lekker speels – echt weer eens iets anders dan de vierkante of rechthoekige designs die we meestal voorbij zien komen. Kies de vorm van het kleed bij de vorm van je kamer! Vaak is het mooi om een langwerpig kleed aan te schaffen als je ook een langwerpige kamer hebt. Wanneer je een meer vierkante kamer hebt dan is het dus weer mooi om een vierkant kleed te kopen. Soms is het ook leuk om een rond kleed te kiezen om zo de veelal rechte lijnen te doorbreken en de organische woontrend door te voeren.. in dit geval moet je de ronding een klein stukje onder de bank laten lopen.

Een overlapping van kleden is ook helemaal van nu. Combineer twee ronde vormen in verschillende maten met elkaar of leg een rond kleed over een langwerpig kleed! Super leuk!


Het materiaal

Stem het materiaal af op je wensen... Zoek je extra warmte, geluiddemping of meer sfeer met een leuk kleurtje? Er is keuze genoeg in materialen. Katoen, Bamboe, Chenille, jute, sisal, wol of een synthetisch kleed? Er is van alles mogelijk! Ieder materiaal heeft zijn eigenschappen waaruit jij een keuze kan maken wat het beste bij jouw (gezins)situatie en smaak past. Zo heeft wol natuurlijke rustige tinten is het antistatisch, brandwerend en heeft het een zelfreinigend vermogen. Jute en Sisal zijn heel sterk en slijtvast en een goede keuze voor mensen met een allergie maar hebben wat minder kleurkeuze. Katoen is gemakkelijk in onderhoud, licht en luchtig en er is een ruime keuze in kleuren en patronen maar het is wel wat gevoeliger voor loopsporen. Synthetisch is net als jute en sisal een goede keuze voor mensen met een allergie en is het ook kleur- en vormvast maar wel gevoeliger voor statische electriciteit.

 

Bamboe vloerkleden

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een bamboe vloerkleed te kopen. De voordelen zijn; het is milieuvriendelijk omdat bamboe een snelgroeiend gras is. Het kweken van bamboe vereist ook minder water en pesticiden. Ook is bamboe duurzaam, waardoor bamboe vloerkleden bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Ze zijn minder vatbaar voor slijtage en scheuren dan sommige andere materialen. Bamboe vloerkleden zijn over het algemeen eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en af en toe vegen met een vochtige doek zijn meestal voldoende om ze schoon te houden. Bamboe is van nature resistent tegen stofmijt en schimmel, wat het een goede keuze maakt voor mensen met allergieën.

Het is echter belangrijk op te merken dat bamboe vloerkleden niet geschikt zijn voor alle omgevingen. Ze zijn gevoelig voor vocht en moeten worden beschermd tegen langdurige blootstelling aan water. Als je overweegt om een bamboe vloerkleed aan te schaffen, zorg er dan voor dat het geschikt is voor de specifieke ruimte en omstandigheden waarin je het wilt gebruiken.

 


Bedrukt of effen

Een bedrukt kleed kan soms mooier zijn om vrij neer te leggen zodat je de print goed kunt zien. Het hangt wel een beetje van de soort print af want als hij niet al te druk is kan het ook prima een stukje onder de bank... Een effen kleed is een stuk rustiger en maakt de zitgroep meer tot een geheel. Bij een effen kleed is het vaak mooier om een grotere maat te nemen dan de standaardmaat.

 


Layering; de trend van nu!

Combineer meedere vloerkleden met elkaar en doe mee met de tend van nu "layering". Met vloerkleed layering creëer je een gelaagdheid met vloerkleden. Laat je creativiteit los en mix verschillende vormen, kleuren of materialen. Deze 3 redenen maken de overweging waard..

 

1. Je zithoek vergroten

Losse woonitems worden met elkaar verbonden door gebruik van vloerkleden. Je vergroot jouw zithoek hiermee. Een stoel of fauteuil wordt nu bij de bank in de ruimte betrokken en hiermee een onderdeel van de zithoek.

 

2. Een speels element aan je interieur toevoegen

Geef jouw interieur een speelse twist met jouw creativiteit. Combineer rechthoekig met rond of ga voor organische vloerkleden.

 

3. Je wilt een kleuraccent toevoegen

Voeg met een vloerkleed een kleuraccent toe aan je woonruimte. Denk aan een aardetint gecombineerd met een kleed met een print. Juist zo’n eyecatching vloerkleed geeft je interieur meer kleur.